Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wiśnie deserowe w alkoholu

Skład:

  • kg wiśni
  • 80dkg cukru
  • szklanka spirytusu lub wódki

 

Sposób wykonania:
Sposób 1 – wydrylowane wiśnie zasypać cukrem w słoikach, napełniać do 3/4
wysokości, zakręcić wieczka albo owiązać gaza, odstawić na kilka dni. Gdy
wiśnie puszcza sok dolać alkohol w proporcji 2:1, czyli 1 część alkoholu na
2 części soku, zdjąć szumowiny.

Sposób 2 – z cukru i pół szklanki wody
zagotować syrop, na wrzący wrzucić wiśnie i na małym ogniu doprowadzić do
zagotowania. Odstawić do ostygnięcia. Osaczone wiśnie nakładać do słoików, a
syrop połączyć z alkoholem – 2 części syropu, 1 część alkoholu, zdjąć
szumowiny, zalać wiśnie w słoiku.

2 comments for “Wiśnie deserowe w alkoholu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *