Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Winogrona marynowane Krystyny

Składniki:

  • winogron
  • śliwki
  • koperek
  • goździki
  • pieprz ziarnisty

Marynata:

  • 1,5 szklanki wody
  • 12 dkg cukru
  • ¼ szklanki octu


Sposób przyrządzenia:
Na dnie sterylnego słoja ułożyć przyprawy (ilość i skład wedle upodobań) następnie warstwami ułożyć umyte winogrona i śliwki. Przygotować marynatę. Wodę doprowadzić do wrzenia, rozpuścić w niej cukier, dodać ocet. Gorącą marynatą zalać przygotowane słoje, zamknąć. Pasteryzować w wodzie o temperaturze 85 stopni C przez 15 – 30 minut zależnie od wielkości słoja.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *