Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Winny sos morelowy

Składniki:

  • 6 moreli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kieliszek białego słodkiego wina
  • 1 szkl. wody
  • goździki
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 szkl. śmietanki kremowej
  • zagęstnik
  • łyżeczka cukru pudru
  • rurki waflowe

Sposób wykonania:

  1. Morele obrać ze skórki po czym zalać je wodą z dodatkiem wina, goździków oraz cukru.
    Trzymać na małym ogniu do momentu, aż owoce staną się szkliste.
    Wówczas wyjąć goździki a resztę przetrzeć przez sito.
    Doprawić do smaku miodem oraz sokiem z cytryny.
    Przelać do pucharków i odstawić do schłodzenia.
    W między czasie śmietankę ubić z cukrem i przed podaniem wyłożyć na wierzchu deseru.
    Udekorować rurkami waflowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *