Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny pstrąg w sezamie

Składniki:

  • filety pstrąga
  • ziarna sezamu
  • sok z cytryny
  • cytryna w plastrach
  • kilka gałązek pietruszki lub koperku
  • mąka
  • jajka
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
dokładnie umyć, osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na minimum godzinę w chłodne miejsce. Jajka rozbić trzepaczką. Pstrąga otoczyć w mące, jajku, panierować w ziarnach sezamu. Smażyć na oliwie z masłem na złocisty kolor tak aby ziarna sezamu nie przypaliły się. Podawać na półmisku udekorowanym plasterkami cytryny i gałązkami zieleniny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *