Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny łosoś z wody w oliwkowej salsie

Składniki:

  • 4 porcje filetów z łososia o wadze około 60 dkg
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz mielony
  • Salsa:
  • 50 dkg dojrzałych pomidorów świeżych lub konserwowych
  • 3 łyżki pokrojonych oliwek bez pestek
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

W płaskim dużym rondlu lub specjalnym garnku doprowadzić do wrzenia taką ilość wody aby po włożeniu doń porcji ryby przykrywała minimalnie, dodać przyprawy, gotować powoli 10 minut. W międzyczasie przygotować salsę. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki salsy wymieszać przyprawiając wg preferencji smakowych. Do powoli gotującej się wody dodać porcję ryby i gotować 4 do 5 minut w zależności od grubości porcji. Ugotowaną rybę ostrożnie wykładać na talerze, polać obficie przygotowaną salsą i podawać. Łososia można zastąpić każdą rybą o zwartych mięśniach.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Iwona P

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *