Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny karp z pikantnym dipem

Składniki:

  • 1 karp p wadze około 1 kg
  • mąka
  • olej
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Dip:

  • 1 czerwona cebula posiekana w drobną kostkę
  • 2 pokrojone w kostkę pomidory
  • 1 szklanka pokrojonych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka wytrawnego wina
  • sól, pieprz, chili do smaku


Sposób przyrządzenia:

Rybę sprawić, dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na „dzwonka” przyprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Odstawić na kilkanaście minut. Tak przygotowaną rybę obtoczyć w mące i smażyć na oleju. W międzyczasie przygotować dip. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić wg uznania. Przed podaniem usmażone porcje ryby obłożyć przygotowanym dipem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Kingę M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *