Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny karp panierowany Iwony

Składniki:

  • karp/około 2 kg/
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki (pszenna i ziemniaczana)
  • ½ szklanki bułki tartej
  • ½ kostki masła
  • sok z cytryny
  • sól, biały pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Rybę oczyścić, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, lekko skropić cytryną i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Panierować kolejno w mące, rozkłóconych jajkach i bułce tartej. Rozgrzać masło i smażyć  rybę na średnim ogniu, aż się zrumieni. Rybę można usmażyć wcześniej, przed podaniem położyć  na każdym kawałku odrobinę masła i wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *