Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny filet z łososia w winnym sosie

Składniki:

  • 1 kg filetów z łososia
  • 2 szklanki wina
  • ¼ kostki masła
  • 5 dkg mąki pszennej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziarno ziela angielskiego
  • sól, biały pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Filety z łososia umyć, osuszyć, podzielić na porcje. W rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, smażyć chwilę mieszając, nie rumienić. Do tak przygotowanej zasmażki dodać wino, rozmieszać, dodać przyprawy i sok cytrynowy. Gdy sos zacznie wrzeć dodać rybę i ostrożnie mieszając powolutku gotować 10 minut. Skorygować smak solą i pieprzem. Podawać udekorowane zieleniną.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *