Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna zupa z karpia

Składniki:

    • 1 karp, około 1 kg
    • 3 łyżki masła
    • ½ szklanki mąki
    • 20 dkg pietruszki, marchewki, selera
    • 1 łyżeczka octu
    • 1 liść laurowy
    • sól, biały pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Karpia sprawić, dokładnie wyfiletować pozostawiając skórę. Kręgosłup, głowę pozbawioną oczy i skrzeli, płetwy zalać litrem zimnej wody, dodać liść laurowy, ugorować wywar. Odcedzić. Do czystego wywaru dodać obrane i pokrojone w słupki  warzywa, gotować powoli 30 minut. Do wywary dodać poporcjowany rybę, przyprawić i gotować powoli około 5 minut. Zupę zakwasić octem i zagęścić białą zasmażką przygotowaną z masła i mąki. Podawać z grzankami ze słodkiej bułki, posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *