Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna zapiekanka z łososia i ziemniaków

Składniki:

  • 50 dkg filetów z łososia
  • 2 cebule
  • 8 ugotowanych ziemniaków
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę masła, zeszklić na nim cebulę.  Ziemniaki pokroić w plastry. Umytego i osuszonego łososia pokroić w grubą kostkę lub poprzeczne plastry.  Małe, żaroodporne naczynia posmarować masłem. Warstwami układać na przemian ziemniaki,  cebulkę i łososia każdą warstwę przyprawić  i oprószyć koperkiem. Jajka zmiksować z mlekiem i zalać nimi naczynia do zapiekania. Piec w temperaturze 220 stopni C  aż jajka wymieszane z mlekiem się zetną. Podawać z zielonymi dodatkami.

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *