Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijna kutia Iwony

Składniki:

  • 1 szklanka ziaren pszenicy
  • ½ szklanki cukru
  • 2 szklanki maku
  • migdałowy aromat
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • skórka z cytryny
  • 10 migdałów
  • 1 paczuszka rodzynek
  • 2-3 łyżki śmietanki

Sposób wykonania:
Pszenicę przebrać, sparzyć wrzątkiem i odstawić na noc. 2-3 razy zagotować i odcedzić, ponownie zalać wodą, ugotować do miękkości. Migdały sparzyć i obrać ze skórki, zemleć. Mak sparzyć, zemleć, utrzeć z cukrem, miodem, skórką z cytryny, migdałami i aromatem migdałowym. Dodać sparzone rodzynki, pszenicę, dokładnie wymieszać. Przed podaniem kutię schłodzić i rozrzedzić śmietanką. Udekorować migdałami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *