Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina ze śliwkami po chińsku

Składniki:

  • 450 g wieprzowiny
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
  • 4 łyżeczki jasnego brązowego cukru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • 5 łyżeczek oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu hoi sin
  • 150 ml wody
  • odrobina sou chili
  •  

Sposób wykonania:
Mąkę kukurydzianą wymieszać z winem ryżowym, sosem sojowym, cukrem oraz cynamonem.
Do powstałej marynaty włożyć wieprzowinę pokrojoną w plastry.
Dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki pod przykryciem na 30 minut.
Wyjąć mięso z marynaty i smażyć w woku z rozgrzanym olejem około 4 minut.
Po tym czasie dodać posiekany czosnek, dymkę, sos hoi sin, sos śliwkowy, wodę oraz sos chili.
Całość dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować około 10 minut.
Następnie dodać marynatę w której moczyło się mięso.
 Gotować ostanie 5 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *