Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina ze śliwkami i jałowcem

Składniki:

  • 1 ½ kg mięsa wieprzowego
  • ½ szkl białego wytrawnego wina
  • ½ szkl octu winnego
  • 1 szkl wody
  • 3 listki laurowe
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenek jałowca
  • garść suszonych śliwek
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta cynamonu
  • sól

Sposób wykonania:
Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu.
Wówczas podlać go wodą, octem oraz winem.
Dodać listki laurowe, ziarenka pieprzu i jałowca.
Wrzucić jeszcze śliwki i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
Wówczas śliwki wyjąć i przetrzeć je przez sito.
Przełożyć je do rondelka, dodać bułkę tartą zarumienioną wcześniej na rozgrzanym maśle.
Całość wymieszać i rozprowadzić  z sosem z duszenia.
Doprawić do smaku cynamonem i polać sosem mięso przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *