Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina z warzywami z patelni

Składniki:

  • 350 g wieprzowiny
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cm laski imbiru
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 25 g ponikła słodkiego
  • 75 g kiełków fasoli
  • 2 łyżki chińskiego wina ryżowego
  • 300 ml bulionu wieprzowego
  • szczypta ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczka wody

Sposób wykonania:
Do woka z rozgrzanym olejem wrzucić posiekany czosnek, imbir oraz pokrojone mięso, smażyć 2 minuty po czym dodać marchewkę i paprykę pokrojone paski, ponikało przekrojone na połówki ora koper woski pokrojony w plasterki.
Smażyć kolejne 2 minuty po czym wrzucić kiełki fasoli i trzymać na ogniu kolejną minutę.
Przełożyć zawartość woka na talerz a wlać do niego wino ryżowe, bulion oraz dodać cukier.
Dodać jeszcze mąkę wymieszaną z wodą na gładką pastę.
Gotować do zgęstnienia sosu po czym ponownie włożyć mięso z warzywami.
Podgrzewać ostanie 2 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *