Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina z kiszoną kapustą i jabłkami

Składniki:

    • 1 kg łopatki wieprzowej
    • 1 kg kiszonej kapusty
    • 2 jabłka
    • 1 cebula
    • 1 łyżka masła
    • liść laurowy
    • sól, pieprz i cukier do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, ułożyć w dużym rondlu, dodać dobrze wypłukaną kiszoną kapustę, liść laurowy., zalać wodą w takiej ilości aby zakrywała mięso i kapustę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, i gotować powoli aż mięso i kapusta będą miękkie. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie kawałki. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulę, dodać jabłka i smażyć kilka minut. Zawartość patelni przełożyć do rondla, wymieszać, przyprawić i kilka minut jeszcze razem dusić. mięso pokroić w plastry. Podawać z kapustą, pieczonymi ziemniakami i pomidorami małosolnymi ( patrz przepis )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *