Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Składniki:


  • 60dkg polędwiczki wieprzowej
  • 4łyżki sosu sojowego
  • 1Lyżeczka wytrawnej sherry
  • pieprz

Sos:

  • 1ząbek czosnku
  • 1maly kawałek imbiru
  • 1łyżka masła
  • 1szklanka soku pomarańczowego
  • 2łyżki maki ziemniaczanej
  • 2łyżki octu owocowego
  • 3łyżki przecieru pomidorowego
  • 1łyżka miodu
  • szczypta chilli
  • 1średnie mango
  • 4łyżki oleju
  • 1mała czerwona papryka
  • 50g grubo posiekanych orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzenia:
Mięso pokroić w cienkie plastry a następnie w paseczki i ułożyć na talerzu.2łyżki sosu sojowego wymieszać z sherry, przyprawić pieprzem i polać nim mięso. Marynować pod przykryciem 30min..Obrac imbir i czosnek. W garnku roztopić masło, dodając wyciśnięty czosnek i starty imbir. Wlać sok pomarańczowy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w malej ilości wody , dodać do sosu zagotować. Dodać ocet, resztę sosu sojowego, przecier i miod. Przyprawić pieprzem i chilli. Zagotować i trzymać na małym ogniu. Obrać mango miąższ pokroić w kostke. Umyć warzywa i tez pokroić w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzać olej, dodać mięso z marynata i smażyć przez 3min. na dużym ogniu, po czym zdjąć z patelni. Mango z warzywami smażyć przez 3min. na pozostałym tłuszczu Dodać mięso i orzeszki, zalać sosem i zagotować. Podawać z ryżem gotowanym na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *