Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina w kokosowym mleczku

Składniki:

  • 500 g karkówki lub szynki wieprzowej
  • 10 małych cebul
  • 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 30 dag opieniek lub innych świeżych grzybów
  • 2 łyżki zielonej pasty curry
  • 3-5 łyżek ciemnego sosu sojowego
  •  olej
  • 200 ml mleczka kokosowego

    Sposób wykonania:
    Mięso pokroić w kostkę, którą oprószyć papryką i skropić sosem sojowym, odstawić na 2-3 godz.
    Po tym czasie wrzucić mięso na patenie z rozgrzanym olejem, podsmażyć po czym zmniejszyć ogień i dodać pokrojone grzyby razem z posiekaną cebulą.
    Pozostawić na ogniu do miękkości grzybów i cebuli po czym resztę sosu sojowego oraz pastę curry.
    Całość dokładnie wymieszać i nadal trzymać na ogniu do miękkości mięsa, wówczas wlać mleczko kokosowe i doprowadzić do wrzenia.
    Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Podkomorze

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *