Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina smażona w cieście

Składniki:

  • 700 g szynki
  • 2 cebule
  • sok z 2 cytryn
  • tłuszcz do smażenia
  • natka pietruszki

    Ciasto:

  • 1 szkl. mąki
  • 2/3 szkl. mleka
  • 4 jajka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Szynkę pokroić na kawałki, które lekko zbić tłuczkiem.
    Następnie pietruszkę oraz cebule posiekać i posypać nimi szynkę, skrapiając również całość sokiem  cytryny, odstawić na 2 godziny.
    W między czasie podgrzać lekko mleko, po czym rozprowadzić nim mąkę.
    Dodać jeszcze oliwę oraz wbić jajka.
    Całość dokładnie wymieszać i doprawić solą.
    Mięso maczać w powstałym cieście i  usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *