Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina na patyku przepisu Uli

A teraz przepis na prostą w wykonaniu wieprzowinę na patyku. Aby ją przygotować oprócz mięsa będziesz potrzebować: oliwy z oliwek, czosnku, ketchupu i rozmarynu. 
 

Składniki:

  • ½ kg mięsa wieprzowego
  • 1 szkl oliwy z oliwek
  • 1 szkl czerwonego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek oraz czerwone wino.
    Dodać jeszcze ketchup, musztardę oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wrzucić jeszcze rozmaryn oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Ponownie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso,.
    Marynować około 2 godzin.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie lub na grillu w piekarniku.
    Piec na złoto ze wszystkich stron. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *