Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina na dziko

Może być jedynym wyjściem dla amatorów potraw z dziczyzny, szczególnie po sezonie łowieckim. Jest przy tym wcale nie gorsza od pieczeni z dzika, z pewnością bardziej krucha i soczysta

Składniki:

ok. 2 kg mięsa wieprzowego od szynki, 3 cebule, 1 czubata łyżeczka mąki, 15 dag smalcu, 1 łyżka marmolady z głogu, 2 szklanki rosołu wołowego (może być gotowy), sól. Marynata: 1 szklanka wytrawnego białego wina, sok z 2 małych cytryn, 20 zgniecionych suszonych jagód jałowca, 10 ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 goździki, 2 liście laurowe.

Sposób przyrządzenia: Zagotować wszystkie składniki marynaty. Umyte mięso włożyć ciasno w kamionkowym naczyniu lub emaliowanym garnku, obłożyć pokrojonymi w plastry trzema cebulami i zalać wrzącą marynatą. Pozostawić na 3-4 dni w chłodnym miejscu, codziennie obracając. Mięso wyjąć z marynaty (marynaty nie wylewać), odcisnąć, natrzeć solą ze wszystkich stron i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Obrumienić na silnie rozgrzanym smalcu i przełożyć wraz z tłuszczem do brytfanny. Podlać paroma łyżkami marynaty, przykryć i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec około 2 godz. polewając wytworzonym sosem. W połowie pieczenia włożyć do brytfanny połowę cebuli z marynaty. Gdy mięso będzie już miękkie, obsypać sos mąką (1 łyżeczka), dodać pozostałą marynatę oraz 1 łyżkę marmolady głogowej lub powideł i 2 szklanki rosołu. Podgrzewać jeszcze ok. 15 min. unikając silnego wrzenia sosu.

Sposób podania: Mięso podawać na gorąco, pokrojone w plastry w poprzek włókien, polane sosem. Dodatki: kasza gryczana, buraczki zasmażane.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *