Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowina duszona z jarzynami


Składniki:

    • 50 dkg wieprzowiny pokrojonej w grubą kostkę(schab, karczek, łopatka…)
    • ¼ szklanki oliwy
    • 2 szklanki selera naciowego pokrojonego w kostkę
    • 1 papryka pokrojona w paski
    • 1 szklanka marchewki pokrojonej w ukośne plastry
    • 1 cebula pokrojona w pół plastry
    • 1 pomidor pokrojony w ćwiartki
    • 2/3 szklanki śmietany
    • zielona cebula do dekoracji


    Sposób przyrządzenia:
    W rondlu rozgrzać mocno olej, dodać mięso i dusić do chwili aż zacznie się rumienić. Używając łyżki cedzakowej wyłożyć mięso na talerz. Do rondla dodać jarzyny i dusić mieszając przez 5 minut. Do jarzyn dodać mięso, podlać wodą i dusić razem przez 10 minut, przyprawić do smaku i dodać śmietanę. Podawać z ryżem na sypko, makaronem lub pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *