Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowe szaszłyki Ewy

Wyszukaj swój przepis i ciesz się znakomitym smakiem. Dziś przepis na pyszne wieprzowe szaszłyki. Lista zakupów: wieprzowina, musztarda, ketchup, czosnek. 
 

Składniki:

  • ½ kg wieprzowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory 
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego 
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wieprzowinę dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie pokroić je na mniejsze kawałki.
    Do miseczki przelać musztardę oraz ketchup.
    Wymieszać i dodać jeszcze oliwę z oliwek oraz ocet winny.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić do marynaty.
    Na koniec doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem. 
    Do powstałej marynaty włożyć mięso.
    Marynować przez kilak godzin.
    Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty i nabija c na patyczki od szaszłyków.
    Ułożyć na blasze do pieczenia.
    Wokół ułożyć pokrojone pomidorki oraz paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrojoną w kostkę.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *