Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wieprzowa przekąska na patyku

Przepisy na wieprzowinę warte spróbowania. Wieprzowa przekąska na patyku. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: wieprzowiny, czosnku, cynamonu i kuminu. 
 

Składniki:

  • 750 gram szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • ½  łyżeczki cynamonu
  • ½  łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½  łyczki ostrej papryki
  • 200 ml soku z pomarańczy
  • sól 
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wieprzowinę dokładnie oczyścić.
    Następnie dużym nożem odcinać od niej cienkie plasterki.
    Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zalać go sokiem z pomarańczy.
    Dodać jeszcze cynamon, kmin, oregano oraz ostrą paprykę.
    Dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Wstawić do lodówki i marynować całą noc.
    Następnego dnia nabijać kawałki mięsa na patyczki od szaszłyków.
    Ułożyć je na ruszcie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.
    Piec około 45 minut.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *