Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny żurek Kornelii

Na Wielkanocnym stole nie może zabraknąć aromatycznego żurku. Dziś podajemy przepis na żurek Kornelii. Do jego wykonania potrzebujesz: zakwasu na żur, wywaru z warzyw, kiełbasy, chrzanu i wędzonki. 
 

Składniki:

  • 500 ml zakwasu na żur 
  • 2 litry wywaru z warzyw
  • 250 g wędzonki
  • 500 g białej kiełbasy
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka chrzanu 
  • 1 liść laurowy 
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz 
  • jajka do podania
  • natka pietruszki

Sposób wykonania:

  1. Wędzonkę pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić ją do garnka z rozgrzanym olejem i przesmażyć.
    Wówczas zalać całość wywarem.
    Dodać  liść laurowy i ziele angielskie. 
    Gotować około 15 minut.
    Po tym czasie wlać zakwas.
    Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, chrzan oraz majeranek.
    Wrzucić jeszcze kiełbasę i gotować kolejne 15 minut.
    Po tym czasie wyjąć kiełbasę, pokroić ją na plasterki i wrzucić ponownie do garnka.
    Zaprawić żurek śmietaną i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Na koniec ugotować jeszcze jajka na twardo, które dodać do zupy tuż przed podaniem.
    Posypać jeszcze posiekaną natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *