Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny placek z owocową marmoladą

Składniki;

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • kostka masła
  • 1 szkl. cukru puder
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 4 dag drożdży
  • owocowa marmolada
  • 1 szkl. orzechów laskowych
  • tłuszcz do formy
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ szkl. smażonej skórki pomarańczowej

    Sposób wykonania:

    1. Masło posiekać razem z mąką po czym dodać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka, drożdże, sól.
      Całość dokładnie wyrobić na gładkie ciasto po czym go rozwałkować i przełożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem.
      Na cieście rozamorować warstwę marmolady owocowej w którą wcisnąć połówki orzechów.
      Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
      W między czasie żółtka razem z cukier i skórka pomarańczowa utrzeć.
      Po upieczeniu polać lukrem ciasto.
  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *