Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocne śledzie

Składniki:

    • śledzie matias
    • cebula
    • biały pieprz
    • musztarda serapska
    • ogórek konserwowy
    • goździki
    • 1 szklanka octu 10%
    • szczypta cukru
    • 1 liść laurowy
    • 1 ziele angielskie
    • 5 ziaren pieprzu
    • 1 szklanka soku z cytryny
    • ½ szklanka cukru
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • grzyby marynowane

Sposób przyrządzenia:
Śledzie moczymy przez około 2 godziny.
Rolmopsy
 Przygotowujemy  zalewę. Jedną cześć octu rozcieńczamy trzema częściami wody.Cebulę obieramy i kroimy w krążki. Rozcieńczony ocet, cebulę i przyprawy gorujemy przez kilka minut, odstawiamy aby ostygła.
Ogórka kroimy w cienkie plastry. Wymoczonego i obsuszonego śledzia rozkładamy na talerzu, obficie posypujemy pieprzem i smarujemy musztardą serapską na której rozkładamy plasterek ogórka konserwowego. Ciasno zwijamy w rulon, spinamy wykałaczkami, w każdego rolmopsa wbijamy goździka. Układamy w szklanym lub kamionkowym naczyniu. Zalewamy zalewą i odstawiamy do lodówki na dwa dni.
Śledzie w cytrynowej zalewie
Cebulę
obieramy, kroimy w drobniutką kostkę i blanszujemy przez minutę we wrzątku, odcedzamy na sicie. Grzyby marynowane i pietruszkę kroimy drobno. Sok cytrynowy mieszamy z cukrem, przyprawiamy obficie pieprzem, mieszamy. Dodajemy cebulę, grzybki i natkę pietruszki. W szklanym lub kamionkowym naczyniu układamy wymoczone śledzie, przelewając każdą warstwę zalewą. Odstawiamy na dobę do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *