Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Węgorz w sosie koperkowym Konrada

Składniki:

  • 1 kg węgorza
  • ¾ l jasnego piwa
  • 2 cebule
  • 2 goździki
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • 1 kieliszek porto
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Sprawionego węgorza pokroić na dzwonka, które oprószyć solą po czym przełożyć do rondelka i zalać je piwem.
Dodać jeszcze goździki, porto, skórkę z cytryny oraz posiekana cebulę.
Wstawić do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie trzymać na małym ogniu około 30 minut.
Następnie przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego a do sosu dodać mąkę wymieszaną ze śmietaną oraz posiekany koperek.
Dokładnie wymieszać i gotować do zgęstnienia sosu, wówczas doprawić do smaku solą oraz pieprzem i zalać nim rybę.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać około 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *