Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Węgierki w zalewie

Składniki:

  • węgierki 2 kg
  • cukier 30 dag
  • ocet 6 % 400 ml
  • goździki 10- 15 sztuk
  • woda 1/2 litra

    Sposób przyrządzenia:
    Śliwki należy dokładnie umyć, a następnie ponakłuwać w nie goździki. Z
    cukru, 1/2 litra wody oraz octu należy przygotować zalewę i zalać nią
    śliwki. Wszystko razem zagotować, a następnie wystudzić. Śliwki należy
    odcedzić. Zalewkę po raz kolejny zagotować, dodać śliwki i trzeci raz
    zagotować wszystko razem. Śliwki należy wyjąć z zalewy i odcedzić.
    Śliwki należy przełożyć do wyparzonych wcześniej słoików, zalać zalewą i
    zakręcić od razu. Jeszcze gorące słoiki należy odwrócić do góry dnem.

    Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *