Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wędzona ryba zapiekana z jajkami i ziemniakami

Składniki:

  • 35 dkg z filetów z wędzonej ryby
  • 2 ziemniaki
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jaj
  • 2 łyżki gęstej kremówki
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, obgotować przez 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Mleko wymieszać ze szklanką wody, podgrzać, dodać rozdrobnioną wędzoną rybę, moczyć przez 2 minuty, odcedzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na gorącym oleju, dodać ziemniaki, wymieszać, smażyć mieszając 5 minut, przyprawić. Jajka zmiksować ze śmietaną, solą i pieprzem. Do smażących się ziemniaków dodać rybę i jajka ze śmietaną, wymieszać. Tak przygotowane składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego i na 3 – 5 minut wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Zapiekankę pokroić na porcje, posypać zieleniną i podawać.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *