Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbki gęsie po transylwańsku

Składniki:


  • 25 dkg wątróbek gęsich
  • 3 dkg tłuszczu z gęsi
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 cebula
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:
Wątróbki obrać z żył, umyć, zalać mlekiem, odstawić w chłodne miejsce na 60 minut. Ponownie wypłukać, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem, odłożyć na 20 minut. Pietruszkę i cebulę obrać. Pietruszkę pokroić w słomkę, cebulę w krążki. Na suchej patelni lekko zrumienić mąkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pietruszkę i cebulę, gęsi tłuszcz, wątróbkę, lekko podlać wodą. Naczynie przykryć i wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 20 minut.  Po 20 minutach dodać śmietanę wymieszaną z przyrumienioną mąką i już bez przykrycia zapiekać dalsze 15 minut. Podawać z jarzynami z wody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *