Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka wieprzowa panierowana

Składniki:

  • 1 kg wątróbki wieprzowej
  • 10 dkg mąki
  • 2 jajka
  • 10 dkg bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:
    Wątróbkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błon, pokroić wzdłuż na porcje, oprószyć  pieprzem. W talerzu wysypać mąkę,  w drugim bułkę tartą i w następnym rozmącić jajka,  doprawić do smaku solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć pojedyncze porcje uprzednio namaczane  w jajku, w mące i na końcu bułce tartej. Smażyć z obydwu stron na rumiany kolor. Podawać gorące zaraz po usmażeniu z ziemniakami i z sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *