Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątróbka pieczona z owocami

Składniki:

  • 50 dkg wątróbki cielęcej lub wieprzowej
  • 2 kwaśne jabłka
  • 10 suszonych śliwek bez pestek
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

    Sposób wykonania:

    1. Śliwki namoczyć we wrzątku na kilkanaście minut. Wątróbkę oczyścić z błon i żył, wypłakać, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 1,5 cm. Jabłka podzielić na cząstki, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki umieścić na blaszce do pieczenia, zrosić oliwą, oprószyć przyprawami i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C do momentu aż wątróbka będzie odpowiednio upieczona. Podawać z pieczywem lub innymi dodatkami.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *