Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wątroba wieprzowa w sosie

Składniki:


  • 70 dkg wątroba wieprzowa
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • ½ l kwaśne mleko lub maślanka
  • 1 cebula średnia
  • kostka rosołowa na bulion
  • 3 łyżki mąki
  • majeranek

Sposób przyrządzania:
Wątrobę oczyścić i umyć. Pokroić na plastry ok.1,5 cm. lekko rozbić i zalać marynatą. Odstawić do lodówki na 3 godz. Mąkę wymieszać z majerankiem. Wątróbkę odcedzić, oprószyć mąką i smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka i zalać bulionem. Podsmażyć cebulę i dodać razem z przyprawami do garnka. Dusić pod przykryciem ok. 15 min. Jeśli trzeba doprawić do smaku, lub zagęścić sos. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

 

 

3 comments for “Wątroba wieprzowa w sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *