Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warzywna roladka z ryżem

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu
  • 3 szklanki wody
  • 1 mały seler naciowy
  • ½ puszki konserwowego groszku
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki gotowego sosu sałatkowego z jogurtem
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 plasterek szynki

    Sposób przyrządzenia:
    Ryż ugotować w osolonej wodzie/ 1 szklanka/, odcedzić, osączyć i wystudzić. Seler umyć, pokroić w kostkę . Do garnka wlać ½ litra wody , osolić. Dodać pokrojony seler i konserwowy groszek i gotować około 5 minut, odcedzić, osączyć na sicie, wymieszać z ryżem. Do sosu sałatkowego wrzucić posiekaną zieloną natkę pietruszki. Polać ryż z warzywami. Plasterek szynki posmarować musztardą, dodać troszkę ryżu z warzywami i zwinąć w roladkę. Podawać z pozostałym ryżem na gorąco.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *