Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brukselka duszona w pomidorach

Składniki:

  • 60 dag brukselki
  • 60 dag pomidorów
  • 1 cebula
  • ½ łyżeczki pikantnego ketchupu
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:
Oczyszczoną brukselkę ugotować w osolonym wrzątku z dodatkiem cukru.
W między czasie pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić na cząstki.
Następnie posiekaną cebulę przesmażyć na rozgrzanym maśle i oleju.
Wówczas dodać pomidory i trzymać na ogniu przez kilka minut.
Dodać jeszcze ketchup, pokruszone listki laurowe oraz ziele angielskie.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec włożyć jeszcze odcedzoną brukselkę i dusić ostanie kilka minut.
Przed podaniem posypać startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *