Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Warzywa po włosku z grilla

Składniki:

    • 4 średnie ziemniaki
    • 8 plastrów szynki
    • 10 dkg sera koziego pokrojonego w słupki
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 kolorowe papryki pokrojone na połowę
    • 8 szparagów
    • 2 małe cukinie pokrojone wzdłuż na plastry
    • 1 bakłażan pokrojony wzdłuż na plastry
    • 12 średnich pieczarek (kapelusze)

    Marynata:

    • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 łyżka octu balsamicznego
    • 2 łyżki soku pomarańczowego
    • ½ łyżeczki soli
    • ¼ łyżeczki pieprzu


    Sposób przyrządzenia:
    Ziemniaki obrać, pokroić w plastry, ugotować na pół miękko, odcedzić, przelać zimną wodą. Plastry bakłażana posolić i pozwolić aby powstały sok obciekł. Zmiksować składniki marynaty. Zamarynować warzywa na około 1 godzinę, obsączyć z marynaty. W każdy plaster szynki zawijamy szparaga i kawałek sera, spinamy wykałaczkami. Paprykę układamy na grillu skórką w dół  i opiekamy chwilę, obieramy ze skóry. Wszystkie składniki układamy na tackach do grillowania i pieczemy przez 15 minut odwracając kilkakrotnie.
    Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Tadeusz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *