Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Uszka do Wigilijnego barszczu Joli

Jeśli mamy już barszcz to nie może zabraknąć do niego uszek. Wypróbuj przepis Joli na uszka z grzybami. Przepis zawiera: mąkę, żółtko, grzyby i cebulę. 
 

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 żółtko
  • 2/3 szkl gorącej wody 
  • szczypta soli
  • 290 g ugotowanych grzybów suszonych 
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki bułki tartej
 

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiać razem z solą.
    Wbić do niej żółtko oraz dodać roztopione masło.
    Całość dokładnie wymieszać, dodając stopniowo gorącą wodę, aby składniki lepiej się ze sobą złączyły.
    Wyrabiać do uzyskania gładkiego, jednolitego ciasta.
    Gotowe owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 30 minut.
    W między czasie 
    Obraną cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek.
    Wówczas dodać pokrojone grzyby i razem przesmażyć.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem po czym dodać bułkę tartą i razem dokładnie wymieszać.
    Natomiast ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować.
    Pokroić go na niewielkie kwadraty.
    Na każdym położyć po odrobinie farszu.
    Złożyć kwadraty na pól po przekątnej a potem zlepić ze sobą dwa boczne różki ciasta. 
    Gotowe uszka wrzucać na osolony wrzątek i gotować kilka minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 
     

Liczba porcji: 8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *