Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Uszka belwederskie

Składniki:
Nadzienie :

  • 4 dag masła lub margaryny
  • 8 dag sera żółtego
  • natka pietruszki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 dag tłuszczu do gotowania.

Ciasto:

  • 35 dag mąki
  • jajko
  • ok. 150 ml wody
  • sól.

Sposób przyrządzenia:
Masło utrzeć ze startym serem i posiekaną natka pietruszki, wymieszać
ze zmielonymi jajkami, doprawić do smaku. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajko, zarobić ciasto nożem, wlewając cienkim strumieniem wodę. Zrobić wolne ciasto, starannie je wyrobić, potem cienko rozwałkować, pokrajać na kwadraty o boku 3-4 cm. Na kwadraty nakładać nadzienia i składać po przekątnej, zlepić brzegi, a następnie przeciwległe końce zlepic razem. Gotowe uszka wrzucić na wrzącą wodę osoloną z dodatkiem tłuszczu: gdy wypłyną na powierzchnię wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć i polać masłem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *