Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec jagnięcy z pieca

Składniki:

  • 1 udziec jagnięcy około 2 kg
  • 5 szklanek posiekanych listków bazylii
  • 2 grubo posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • ½ szklanki białego, wytrawnego wina
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Umyty o osuszony udziec ponacinać głęboko co 2,5 cm, przyprawić solą i pieprzem, wmasować przyprawy w mięso. Szczeliny napełnić posiekaną bazylią i czosnkiem. Całość osznurować bawełnianym, białym sznurkiem. Tak przygotowany udziec umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą, przykryć. Dusić w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni C przez około 75 minut. !0 minut przed końcem duszenia odkryć naczynie aby mięso pięknie się zarumieniło. Po wyjęciu z piekarnika usunąć sznurek i pozwolić aby mięso „odpoczęło” przez około 10 minut. Podawać na półmisku udekorowanym liśćmi sałaty i bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *