Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udziec jagnięcy faszerowany

Składniki:

    • 1 udziec barani – ok. 3 kg
    • 20 dkg boczku wędzonego
    • 20 dkg sera żółtego
    • 10 dkg jąder orzechów włoskich
    • 2 cebule
    • 8 ząbków czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól, pieprz

    Marynata:

    • 2 szklanki piwa jasnego
    • 3 łyżki octu
    • liść laurowy
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso oczyścić z nadmiaru tłuszczu i błon. Składniki marynaty wymieszać. Udziec umieścić w odpowiednim naczyniu, zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na minimum 6 godzin. Boczek pokroić w słupki, czosnek obrać, orzechy pozbawić pokrywających je naskórka. Ser zetrzeć na tarce, orzechy i czosnek posiekać, wymieszać. Mięso wyjąć z marynaty, obsączyć, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1` godzinę. Długim ostrym nożem wykonać głębokie nacięcia równolegle do kości, napełniać je serem z dodatkami oraz słupkami boczku, natrzeć oliwą. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny co jakiś czas polewając powstającym sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *