Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udko prosto z grilla

Baza najlepszych przepisów na potrawy z grilla. Tym razem przepis na udko z grilla. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: udek z kurczaka, oleju, miodu, cebuli, czosnku i imbiru.   
 

Składniki:

  • 5 udek z kurczaka
  • 1 szklanka oleju
  • ½  szklanki miodu
  • ½  cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • ½  łyżki mielonej słodkiej papryki
  • ½  łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • ½  łyżeczki imbiru
  • ½  łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli

Sposób wykonania:

  1. Udka dokładnie oczyścić.
    Następnie do miseczki przelać olej.
    Dodać do niego miód i dokładnie wymieszać.
    Następnie wrzucić obraną i posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Dodać jeszcze ostrą i słodką paprykę oraz imbir.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Do powstałej marynaty włożyć udka.
    Wstawić do lodówki pod przykryciem na co najmniej 3 godziny.
    Im dłużej mięso się marynuje tym lepiej.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *