Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka w sosie pieprzowym

Składniki:


  • 8 udek z kurczaka
  • 1 łyżka siekanej natki
  • 2 marchewki
  • 2 cukinie
  • 20 ziarenek pieprzu zielonego
  • kilka ziarenek pieprzu czarnego
  • sól
  • 1/4 szklanki oleju aromatyzowanego
  • sok z 1 cytryny
  • plasterki cytryny


Sposób przyrządzenia:
Pieprz lekko zmiażdżyć (tak by część ziaren była w całości), zalać olejem (jeśli nic mamy aromatyzowanego. można do zwykłego dodać szczyptę ziół), odstawić na 24 godz. Marchewki obrać, umyć. Cukinie umyć, odciąć końce, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić na 5 min do osolonego wrzątku, wyjąć, odsączyć, pokroić w słupki. Połączyć z 2-3 łyżkami oleju, szczyptą soli i natką. Udka umyć, ostrym nożem wyjąć z nich kości, w puste miejsca włożyć warzywa. Posmarować olejem, posolić. Każde udko owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blasze, piec 30 min w temp. 200 stopni C. Wyjąć, ostudzić. Odrobinę oleju wymieszać z sokiem z cytryny i zmacerowanym pieprzem, lekko posolić. Udka wyjąć z folii. pokroić na plasterki, polać sosem pieprzowym, ozdobić cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *