Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka w białym winie z gruszkami

Składniki:

  • 2 kg udek z kurczaka/około10-12 szt/
  • 6 gruszek
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki białego wina
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sok z 2 cytryn


    Sposób przyrządzenia:

    Udka umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem zalać sokiem z jednej cytryny , dodać część ziół. Włożyć do lodówki na 30 minut. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne , pokroić w plastry  ułożyć w żaroodpornym naczyniu, na nich położyć udka, polać marynatą, winem, posypać resztą ziół i przypraw. Naczynie nakryć folią i piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 220 stopni C, od czasu do czasu polewając sosem.  Jak mięso będzie już miękkie , usunąć folię i zwiększyć temperaturę do 230 stopni C. Piec jeszcze 15 minut, aż skóra się zarumieni. Podawać z lodową sałatą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *