Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka prosto z grilla

Pychotka.pl gorąco poleca sprawdzone przepisy na znakomitości z grilla. Dziś przepis na aromatyczne i soczyste udka z kurczaka. Do wykonania tego przepisu oprócz udek potrzebujesz: sosu tabasco, octu winnego, imbiru, czosnku i soku z cytryny. 
 
Składniki:
  • 5 udek z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/5 szklanki soku z cytryny
  • łyżeczka sosu tabasco
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz 

Sposób wykonania:

  1. Udka z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę i przełożyć do miseczki.
    Dodać do niego sok z cytryny, sos tabasco oraz sos sojowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dodać jeszcze oliwę z oliwek, ocet winny i starty imbir.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć udka z kurczaka.
    Wstawić je do lodówki na kilka godzin.
    Im dłużej mięso się będzie marynować tym lepiej,.
    Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.
    Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *