Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z kurczaka po Wiedeńsku z ziołami

Składniki:

    • 6 udek z kurczaka
    • 2 jajka
    • 4 suche bułeczki
    • ½ szklanki mąki
    • 1 litr oleju do głębokiego smażenia
    • pęczek natki pietruszki
    • plasterki cytryny


    Sposób przyrządzenia:

    Z udek kurczaka usunąć skórę, umyć je , osuszyć na papierowym ręczniku. Suche bułeczki utrzeć na tarce. Każde udko obtoczyć w mące, roztrzepanych jajkach i tartej bułce, smażyć w głębokim tłuszczu około 15 minut. W tym samym tłuszczu obsmażyć pęczek natki pietruszki. Chrupiące udka obłożyć natką i plastrami cytryny. Dla urozmaicenia, smak panierki można wzbogacić dodając , mieloną ostrą  paprykę, wiórki kokosowe lub posiekane świeże  zioła / tymianek, estragon, natkę zielonej pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *