Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka z bakaliami pachnące cynamonem

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 15 dkg suszonych moreli
  • 15 dkg rodzynek
  • 10 dkg Żórawin
  • 6 pokrojonych w talarki ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej

    Sposób przyrządzenia:

    Udka umyć, osączyć i obrać ze skóry, przekroić na pół. Natrzeć przyprawami i skropić sokiem z cytryny. Schłodzić w lodówce około 2 godziny. Zrumienić na oleju na złocisty kolor i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce w szklance wody namoczyć owoce. Udka upiec w piekarniku w temperaturze 190 stopni C około 35 minut. Do kurczaka wlać wodę z owocami i polać płynnym miodem. Przykryć folią spożywczą i zapiec jeszcze około 40 minut. Dobrze smakują z ryżem ugotowanym na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *