Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka kurczaka z marchewką i śliwkami

Składniki:

  • 6 udek kurczaka
  • 3 duże, utarte na grubej tarce marchewki
  • 1 obrana, pokrojona w pół plastry cebula
  • 10 namoczonych wcześniej suszonych śliwek bez pestek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/3 szklanki soku cytrynowego
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżka masła
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone udka kurczaka przekroić na dwie części w stawie kolanowym, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. W rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę, zeszklić, dodać utartą marchewkę, dusić aż zmięknie. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić na nim przygotowane porcje mięsa., podlać odrobiną wody, powoli dusić aż zmięknie. Wymieszać pastę pomidorową, sok z cytryny, szafran i śliwki, dodać do marchewki, dusić razem 5 minut. Miękkie porcje mięsa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, obłożyć marchewka z dodatkami, zapiec przez 5 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podawać gorące z ryżem na sypko.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *