Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka bażancie marynowane w pigwowej zalewie

4 udka bażancie po 200 g

piec na

60 g masła sklarowanego

z każdej strony po 3 minuty

200 g galaretki pigwowej

wraz z

50 ml koniaku
sokiem z 1 cytryny
125 ml (1/8 l) białego wina
2 łyżkami ziołowego octu

dokładnie wymieszać na marynatę, udka bażancie włożyć do marynaty na około 10 godzin, po wyjęciu udek bażancich z marynaty kontynuować ich pieczenia na sklarowanym maśle, skrapiając przy tym marynatą, oczyścić

1 seler naciowy

ściąć twarde włókna zewnętrzne, umyć, pokroić na kawałki, dodać do udek bażancich i dalej razem piec, aż seler naciowy będzie miękki, wtedy całość doprawić do smaku.

Na zapiekane kalarepy

4 kalarepy (około 800-1000 g)

obrać, umyć, pokroić na cienkie plasterki, krótko blanszować (obgotować)

4 jajka

roztrzepać ze

125 ml (1/8 l) śmietanki kremowej (30%)
małą ilością soku z cytryny
solą
świeżo zmielonym pieprzem

w owalnej formie do zapiekanek układać warstwami plasterki kalarepy i jajeczną śmietanę ponownie przyprawić solą i pieprzem formę wsunąć na ruszt do piekarnika.

Temperatura zapiekania: w piekarniku tradycyjnym

(uprzednio nagrzanym) około 200°C

w piekarniku z termoobiegiem

(nie nagrzanym) około 180°C.

Czas zapiekania:

10-15 minut.

Rada:

Podawać z ziemniaczanymi krokietami.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *