Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ucierana babka

Składniki:

  • 2 szkl mąki
  • 25 dag masła
  • 6 jajek
  • 1 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • skórka starta z 1 cytryny
  • tłuszcz bułka tarta do formy

Sposób wykonania:
Masło razem z cukrem i skórką z cytryny utrzeć na puszystą pianę.
Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku.
Następnie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Gdy składniki się połączą dodać jeszcze śmietanę oraz  białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
Przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 45 minut.
 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *