Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

U-dong z dymką i sezamem

Składniki:

  • 20 dkg makaronu u-dong
  • 2-3 łyżki sezamu
  • 5 gałązek dymki

    sos:

  • 2-3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego

    Sposób przygotowania:
    W miseczce mieszamy składniki sosu. Makaron wrzucamy na dwie minuty do wrzątku, odcedzamy i od razu wrzucamy do gorącego cebulę dymkę.
    Wlewamy sos i posypujemy sezamem – możecie go wcześniej uprażyć. Mieszamy i przekładamy do miseczki.
    Można jak to w przepisie Nigella podała odstawić na pół godziny by smaki się przegryzły, ale ja niestety nie mogłam się oprzeć i od razu wszystko zjadłam.
    Ten przepis pochodzi z książki Nigelli "Lato w kuchni przez okrągły rok" z tą różnicą, ze tam jest makaron sobą, a ja zrobiłam z makaronem u-dong.

    To połączenie słodyczy miodu z kwaśnym smakiem octu i sosem sojowym. Inne, smaczne i proste – tak najłatwiej określić tą potrawę.

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Ewelosa

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *